Vols rebre el butlletí?

Baixa

BOTIGA

GRASSES

A Can Mabres tenim com objectiu fer una carn el més saludable possible. Es per això que   durant la última fase de l’ engreix donem una alimentació rica en omega-3 aconseguin un major percentatge de grasses insaturades (grassa bona, des del punt de vista cardiovascular).

 

 

Conèix en detall les característiques de les grasses.

 

Primer de tot aclarir la terminologia emprada:

 

- Grassa és el mateix que dir greix

- Lípids és el nom científic per a les grasses

- àcid gras és el greix pròpiament dit, en essència

- Triglicèrids són els lípids més abundants, és el greix de reserva. Estan formats per un sucre-alcohol, la glicerina, unida a 3 àcids grassos

 

El greix-grassa del cos, tant humà com animal, són triglicèrids. És la manera com la naturalesa emmagatzema l´energia en excés.

Cal recordar i recalcar que necessitem ingerir greixos per a viure ja que formen part de diverses hormones, vitamines, de la mielina de les neurones, de les membranes cel.lulars, etc…El que és dolent, com tot a la vida, és l´excés.

 

El que defineix si una grassa és bona o dolenta, des del punt de vista cardiovascular, és el tipus d´àcids grassos que la formen. Així doncs podem classificar els àcids grassos en:

(AGS)

ÀCIDS GRASSOS SATURATS

Són els menys desitjables, són els proaterogènics, els pitjors cardiovascularment parlant. Entre ells hi ha l´àcid palmític, l´àcid esteàric… i també hi acostumem a posar-hi el famós colesterol, tot i que tècnicament no és una grassa però hi està lligat. Val a dir que el colesterol és el precursor de les hormones esteroidees ( adrenals, sexuals… fins a 24), forma part de la mielina de les neurones, és constituient de les membranes cel.lulars, precursor dels àcids i les sals biliars, etc… Amb això volem dir que necessitem colesterol per a viure.

 

(AGMI)

ÀCIDS GRASSOS MONOINSATURATS

Aquí hi tenim l´àcid olèic, que és el de l´oli d´oliva, que és molt cardiosaludable ja que disminueix el LDL-colesterol (el dolent) en sang. També es coneix com a omega-9.

 

(AGPI)

ÀCIDS GRASSOS POLIINSATURATS

Aquí hi trobem entre altres, els omega-6 i omega-3, que són essencials per a l´home, ja que no els podem sintetitzar, els hem d´ingerir en la dieta. D´aquí surt el concepte de la nutracèutica, la nutrició per a la salut.

 

Omega-6

El principal és l´àcid araquidònic (ARA), molt important per a la resposta inflamatòria i pel desenvolupament cerebral.

 

Omega-3

Bàsicament són els àcids alfa-linolènic (ALA), eicosapentanoic (EPA) i el docosahexanoic (DHA). Fan disminuir el risc cardiovascular, ajuden al desenvolupament cerebral i visual i modulen la resposta inflamatòria.

RECOMANCIONS

Les recomanacions de la OMS són les següents (sobre el total de grassa ingerida):

 

60%   AGMI

25%   AGS

15%   AGPI

 

L´Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) recomana:

 

2-3 grs de ALA/dia

250 mg de EPA i DHA/dia

 

L´alimentació humana actual sol ser deficitària en AGPI, sobretot en omega-3, i excedentària en AGS. A més, la relació òptima omega-6/omega-3 hauria de ser de 4 a 5 i ens trobem un desequilibri a favor dels omega-6. És per això que tot el que fem per augmentar l´ingesta diària d´omega-3 ens ajudarà.

 

Les fonts naturals més riques en omega-3 són les llavors de lli, els peixos blaus i les algues marines. Ultimament han aparegut productes enriquits amb omega-3, com els ous, les llets i la carn de vedella, ja que mitjançant la nutrició dels nostres animals, podem modificar els àcids grassos presents en els seus productes.

 

Aquest és el principal motiu per el que alimentem els nostres vedells, per disminuir la presència de AGS en la carn, augmentar els AGPI i sobretot els omega-3 i omega-9.

Podem referir-nos a la qualitat de la carn desde dos punts de vista:

 

 - Qualitat organolèptica.

 - Qualitat nutritiva.

 

 

Tot seguit us detallarem a què ens referim en cada punt de vista i què fem a Can Mabres per poder-hi influir, sempre amb la intenció de millorar i obtenir un producte superior.

 

QUALITAT ORGANOLÈPTICA

 

      El terme organolèptic es refereix a tot el que podem detectar amb els nostres sentits. És el color, gust, olor i tendresa de la carn. Una bona qualitat organolèptica vé donada, sobretot, per l´animal en sí (la genètica), tot el que l´envolta (alimentació, estrès ambiental, maneig, transport sacrifici,…) i pel tractament adequat de la carn.

Respecte els animals, fem una aposta per races que fan més infiltració de greix intramuscular i per una edat de sacrifici superior als 12 mesos per tal de potenciar el gust i tendresa de la carn.

També apostem per una alimentació a base de cereals per tal d´obtenir una carn no tant fosca i un greix més blanc, que no s´aconsegueix si tenim els animals menjant ferratge tota la vida productiva.

 

 

      Sobre l´estrès, cal remarcar que els allotjaments dels nostres vedells son amples, ben ventilats i nets. D’aquesta manera, l´animal està més sà, creix més i al estar net i sec, no corre cap perill de que la carn agafi gustos i olors indesitjables.

      Per últim, un dels punts forts de la carn de Can Mabres, apart del nutritiu que tractarem tot seguit, és l´especial cura que es té en el tema de la maduració de la carn, punt importantíssim per a aconseguir un gust i una tendresa excepcionals. És per aquest motiu que garantim una maduració mínima de 20 díes.

 

QUALITAT NUTRITIVA

 

      La carn de vedella és molt rica en proteïnes d´alt valor biològic, molt ben equilibrades en aminoàcids i molt digestibles. També és molt rica en micronutrients: ferro, seleni, zinc, Vitamines B3, B6, B12, A, D i E.

 

      A Can Mabres intentem modificar el que es diu perfil dels àcids grassos, és a dir, mirem de disminuir el contingut en greix saturat de la carn i augmentar el greix poliinsaturat, sobretot l'omega-3 i l’omega-9, més cardiosaludable i deficitari en la nostra alimentació actual. Per això donem  un tipus d’alimentació diferent a la fase d’acabat de l´engreix (consultar secció greixos per ampliar informació).

      També realitzem una altra actuació a nivell nutricional que ens dóna beneficis tant des del punt de vista de conservació de la carn com desde el punt de vista nutritiu. La ració alimentícia de la darrera fase d´engreix va suplementada amb Vitamina E Natural i Seleni orgànic. Tots dos components formen part de les defenses antioxidants del nostre organisme, i és molt interessant que estiguin presents a la carn, ja que per una banda, eviten que la grassa  s´oxidi, és a dir, que s´enranciï i tingui mal gust, i per l´altre, fan que la carn sigui una font alimentària rica en aquests dos productes. Potser el tema de la Vitamina E el podem tenir força cobert menjant pastanagues iverdures però de Seleni en som deficitaris.

 

 

Només com a puntualització, dir que la oxidació vol dir envelliment, els nostres cossos estàn en constant oxidació i per contrarestar-la tenim les defenses antioxidants, on les dues més importants o bàsiques són la Vitamina E, que actúa com tal, i el Seleni, que forma part de complexes enzimàtics intracel.lulars. També dir que els antioxidants també es coneixen amb el nom de “antiaging” (antienvelliment), i apart de la Vitamina E i el Seleni, hi trobem la Vitamina A i els polifenols.

Telèfon. 690 608 194. 08719 Castellolí, Anoia. Barcelona

Inversions per a la transformació i comerciacització dels aliments

Actuació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020 confinançada per: